Szállítás az általad megadott címre

Minden ajándék egyedi képpel és szöveggel

Ingyenes ajándékkártya minden rendeléshez

Szállítás az általad megadott címre

Szuper gyors szállítás! A legtöbb, 16:00 előtt megrendelt ajándékot ugyanazon a napon postázzuk.

Minden ajándék egyedi képpel és szöveggel

Minden ajándék fotóval és szöveggel. Termékeink annyira egyediek, mert az Ön által tervezték őket. Kiváló ajándékok minden alkalomra, még a legkisebbekre is, például amikor köszönöm vagy hiányozni akar.

Ingyenes ajándékkártya minden rendeléshez

Kényeztesd szeretteidet egy egyedi ajándékkal! Varázsold el családodat, barátaidat és ismerőseidet egy személyes ajándékkal, amelyet kézbesítéssel küldhetsz a választott címre.

Ho ho ho! A karácsony az öröm és ünneplés időszaka világszerte. Összehozza az embereket szeretettel és boldogsággal.

Ebben a blogban választ adunk minden kérdésedre ami a Karácsonnyal kapcsolatos. De nem csak azt, hanem megosztunk pár érdekességet amik meg is lephetnek! Készülj fel rá, és fedezd fel a Karácsony varázsát velünk!

Gyakori kérdések a karácsonyi hagyományokról

A Karácsony eredete

Hogy megtaláljuk a Karácsony eredetét, évszázadokat kell visszarepülni a múltba.

A Karácsonynak fantasztikus történelme van, tele népszokásokkal és hagyományokkal amik az évek alatt azzá fejlődtek, ahogy ma ünneplünk.

A karácsony mély gyökerekkel rendelkezik az ősi téli napfordulós ünnepségekben. Különböző kultúrák ünnepelték az év legrövidebb napját lakomákkal és rituálékkal, hogy üdvözöljék a hosszabb napok és a napfény visszatérését.

Miért ünnepeljük karácsonyt december 25-én?

A kereszténység terjedésével a római birodalom átvette ezeket a téli ünnepeket, és keresztény hiedelmekkel ötvözte őket. Így a karácsony fokozatosan a Jézus Krisztus születésének ünnepévé vált.

A 4. században I. Julius pápa kijelölte december 25-ét, mint a Krisztus születésének hivatalos ünnepnapját.

Ma a karácsony a vallás, hagyományok és univerzális érzelmek keveréke, bevezetve olyan szokásokat, mint a fák díszítése, ajándékozás és még sok más.

Érdekes tények a karácsonyi hagyományokról

A Karácsonyi hagyományok az ünnepi varázs alappillérei. Fedezz fel elképesztő és vicces tényeket amik fel fogják villanyozni az ünnepeidet, a fagyönytől a karácsonyfa díszítéséig.

A karácsonyfa története

A karácsonyfa díszítésének hagyománya szintén az ősi téli napfordulós időkre nyúlik vissza. Az örökzöld fák az örök élet és vitalitás szimbólumai voltak, amelyek reményt adtak a tavasz visszatérésére. Az emberek gyümölcsökkel, gyertyákkal és más díszekkel díszítették a fákat, hogy elűzzék a gonosz szellemeket.

A 16. században a hagyomány Németországban vált népszerűvé, és fokozatosan elterjedt Európában, majd később Amerikába is eljutott.

Ma a karácsonyfa egy szeretett hagyomány világszerte, amely a karácsonyi díszítések szimbólumává vált.

Mikor kezdjük el díszíteni a fát?

Hagyományosan sok család az utolsó novemberi napokban vagy december elején állítja fel a karácsonyfát és a díszeket.

Természetesen nincs kötött nap a karácsonyi díszítések megkezdésére, de egyes országoknak van hagyományosan javasolt napja. Olaszországban és más katolikus országokban például ez a nap december 8-a, a Szeplőtlen Fogantatás ünnepe.

Egyesek Halloween után kezdik el díszíteni a fájukat, míg megint mások inkább a karácsony előtti napokban kezdik el.

Végső soron az ideális időpont a fa díszítésére az, amikor a szívünk készen áll az ünnepi hangulat befogadására.

Fedezd fel a személyre szabott és eredeti karácsonyfa díszeinket, hogy egy egyedi karácsonyfát hozhass létre:

Átlátszó karácsonyi gömb

Átlátszó karácsonyi gömb

Karácsonyi harisnya

Karácsonyi harisnya

Fa karácsonyfa dekoráció

Fa karácsonyfa dekoráció

Gyertyák

Gyertyák

Mikor kell eltávolítani a karácsonyfát és a karácsonyi díszeket?

Bár különböző szokások övezik ezt a hagyományt, sokan a karácsonyfa és díszek eltávolítását a karácsony tizenkettedik éjszakája után végzik. Ez a nap, amelyet Vízkereszt vagy Háromkirályok napjának is neveznek, január 6-án van.

Mások inkább újév napján csomagolják el a karácsonyi díszeket, hogy új kezdettel indítsák az évet. Néhányan pedig hosszabb ideig szeretnék meghosszabbítani az ünnepi hangulatot, és január végéig várnak a díszek eltávolításával.

Mi a jelentése a fagyöngynek?

A fagyöngy a karácsony egyik szimbóluma, de hogyan vált azzá?

Évszázadokkal ezelőtt a fagyöngy szent és misztikus hatásokkal rendelkező növényként volt ismert különböző kultúrákban. A druidák használták szertartásokon, és a termékenységgel és védelemmel hozták összefüggésbe. Ahogy a kereszténység terjedt, a fagyöngy, mint karácsonyi dísz új jelentést kapott.

Az ismert hagyomány, amely szerint csókot váltanak a fagyöngy alatt, az északi mitológiából ered. Az idő múlásával ez a gyakorlat vidám karácsonyi hagyománnyá vált, amelyben a párok csókokat váltanak a fagyöngy alatt.

A karácsonyi zoknik hagyománya

A karácsonyi zoknik kandalló mellé vagy az ágy végéhez akasztásának hagyománya Szent Miklós történetéből ered, aki zsákokban aranyat dobott egy szegény ember házának kéményébe, amelyek a tűzhelyen száradó zoknikban landoltak.

Azóta a gyerekek világszerte felakasztják a zoknijaikat a karácsony előtti éjszakán, remélve, hogy reggel megtalálják őket kis ajándékokkal, finomságokkal és meglepetésekkel, amelyeket Mikulás hozott.

Minden amit a Mikulásról tudni kell

Az ikonikus figura, akit ma Mikulásként ismerünk, évszázadok alatt alakult át, és az ajándékozás és ünneplés szimbólumává vált. Összegyűjtöttük néhány kérdést és érdekes tényt erről a mítikus figuráról.

Hogyan lett összefüggés a Mikulás és a karácsony között?

A Mikulás gyökerei Szent Miklóshoz vezethetők vissza, aki egy mélyen tisztelt keresztény püspök volt, aki a kedvességéről és nagylelkűségéről a szegények iránt volt ismert. Híre messzire eljutott, és összekapcsolódott a karácsonyi ünneplésekkel.

Az évek során különböző hagyományok, történetek és szokások formálták a Mikulást, így lett ő a kedves, piros ruhás, fehér szakállú figura, aki ajándékokkal teli szánon érkezik.

Hol él a Mikulás?

A Mikulás az Északi sarkon él. Bár a pontos helyszín talán örökre rejtély marad, a Mikulás otthonának a szelleme a világ minden táján örömet hoz idősnek és fiatalnak egyaránt. Mikulás otthonát a felesége, Mikulásné és a keményen dolgozó manók közössége teszi teljessé.

Hogy hívják a Mikulás rénszarvasait?

A Mikulás megbízható rénszarvasai kulcsszerepet játszanak a karácsonyi ajándékozás hagyományának terjesztésében. Ők húzzák a Mikulás szánját az éjszakai égbolton, segítve neki, hogy ajándékokat szállítson a világ minden gyermekének. A Mikulás rénszarvasainak nevei: Rudolf (a híres vörös orrú rénszarvas), Táltos, Táncos, Pompás, Csillag, Üstökös, íjas, Ágas és Villám.

Hány éves a Mikulás?

A Mikulás életkorának pontos meghatározása valószínűleg örökre titok marad. Az időtlen mesék és néphagyományok szerint a Mikulás olyan öreg, mint maga az idő.

Tudtad, hogy a karácsonyi hagyományok különböző országokban eltérőek lehetnek? Minden, amit a 2024-es karácsonyról tudnod kell, arról részletesen olvashatsz a dedikált blogunkban.

Fedezd fel egyéb karácsonyi díszeinket, hogy átélhesd az ünnepeket:

Karácsonyfa dísz

Karácsonyfa dísz

Üveg karácsonyfa gömb

Üveg karácsonyfa gömb

Hó képkeret

Hó képkeret

Hógömb

Hógömb